Stacks Image 4527

Talententeamcompetitie -15

Vandaag naar Eindhoven waar Jim een trainingsstage heeft van 2 dagen met de gehele talentenselectie (250 deelnemers) van de Judo Bond Nederland. Onderdeel van deze stage is ook een teamcompetitie tussen de 7 districten. Een team bestaat uit 15 deelnemers, jongens en meisjes oplopend in gewichtsklasse. De districtstrainers selecteren de judoka’s en Jim is geselecteerd voor team 1 van Zuid Holland (een hele eer!). Je kunt alleen deel uitmaken van deze talentenselectie als je op het podium van de Districtskampioenschappen hebt gestaan, en je zodoende hebt geplaatst voor het NK. Zo’n beetje alle nummers 1, 2 en 3 van de NK in de verschillende gewichtsklassen zijn hier aanwezig, dus een zwaarder toernooi in Nederland is (op papier) niet denkbaar. De judoka’s die niet zijn geselecteerd voor de teams krijgen tijdens de teamcompetitie een clinic van Dennis van der Geest (ook leuk).

Alle talenten van Zuid Holland, met links coach Gé van den Elshout

Eerste wedstrijd gaat tegen het team van Zuid Nederland. Jim (-50 kg) moet steeds als negende de mat op (het gaat van licht naar zwaar). Bij een teamstand van 5-2 voor Zuid Holland treft Jim Thomas Snijders, de nummer 1 van Zuid Nederland van Essink Sportcentrum uit Eindhoven. Jim staat mooi te judo-en en met een beenworp (de-ashi-barai) scoort hij een yuko en weet hij de partij te winnen. Zijn team wint uiteindelijk met 8-3.

Jim (links) tegen Thomas Snijders (foto: Mitesco)

Tweede tegenstander is het team van Limburg. Bij een stand van 6 tegen 1 voor Zuid Holland treft Jim hier de van Armeense afkomst zijnde Gagik Grigorjan van J.C. Hercules uit Pey-Echt. Gagik is de huidige nummer 1 van Nederland en werd ook eerste op het Dutch Open. Hij is een jaar ouder, echt beresterk en staat bekend om zijn tilworpen. Na een kleine 2 minuten is er over en weer veel actie geweest maar zonder resultaat. In de laatste minuut weet Gagik echter het verschil te maken. Hij scoort 2x yuko waarvan de laatste met een tilworp. Maar als team wint Zuid Holland met 9 tegen 5. Het gaat dus nog steeds goed!

Jim (in de lucht) wordt hier ’getild’ door Gagik (foto: Mitesco)

Derde partij gaat tegen Midden Nederland waarin hij Jordy Huffenreuter treft. Het staat 5-2 voor Zuid Holland als ze aan hun partij beginnen. Jim weet binnen een halve minuut op yuko voorsprong te komen middels een schouderworp. Deze score blijft op het bord tot zo’n 50 seconden voor het eind. Dan zet Jordy een uchi-mata in met zijn hoofd in de mat. Dit is gevaarlijk en verboden, en zo verliest Jordy met hansoku-make (diskwalificatie). Zuid Holland wint met 10 tegen 4 en wordt hiermee poule winnaar en gaat naar de kruisfinales.

Jim (links) tegen Jordy Huffenreuter (foto: Mitesco)

Jordy zet uchi-mata in met zijn hoofd in de mat

In de eerste kruisfinale treffen ze het team van Noord Nederland. Met 5-1 voor Zuid Holland op het bord moet Jim tegen Marco de Haan van Judoschool Oord uit Drachten. Als snel komt Jim een yuko voor met een schouderworp (kata guruma) en binnen 2 minuten scoort hij met een achterwaartse offerworp (tani-otoshi) een prachtige ippon. Zuid Holland wint uiteindelijk met 10 tegen 3 en belandt zo in de finale!

Jim scoort ippon met tani-otoshi

In deze finale treffen ze het oersterke Noord Holland, wat tot dan toe over iedereen heen is gewalst. Normaliter bereikt onze hartslag alleen bij wedstrijden van Jim een hardcore house ritme, maar in deze finale gebeurt dit bij alle 15 partijen. Bij een achterstand van 3 tegen 5 moet Jim de mat op. Hij moet winnen om het tij nog te kunnen keren. Jim treft hier Frank de Wit, de huidige nummer 2 van Nederland. Jim lijkt hier echter niet van onder de indruk, zet non-stop druk en regeert de eerste minuut van de wedstrijd. Frank neemt dan veel risico en wil een zijwaartse offerworp inzetten met het idee om Jim nadat hij zelf gevallen is door te sturen naar zijn rug. Jim stapt er echter omheen, beheerst de balans en Frank kwam vervolgens vol op zijn rug. Doorsturen gebeurde nog wel maar had voor het punt geen zin meer. En zo ging de winst naar Jim. Ondanks alle consternatie in de zaal en langs de mat waren de drie scheidsrechters het gelukkig eens.

Frank (onder) trekt Jim om en belandt op zijn rug

Jim wist zo dus het tij te keren, en uiteindelijk werd het 7 tegen 7 toen de laatste (de zwaarste) judoka’s de mat op moesten. Op punten stond Zuid Holland echter voor (winnen met ippon telt namelijk hoger dan met yuko) dus aan een gelijke stand hadden ze genoeg om kampioen van Nederland te worden! Het werd een meer dan zinderende partij, die gelijk op ging. Met nog een paar seconden op de klok en het kampioenschap in zicht kwamen ze op de grond terecht. Het publiek stond inmiddels op de banken, terwijl de Noord Hollander grip kreeg op de arm van de Zuid Hollander. En zo werd het na 75 (5x15) partijen beslist in de allerlaatste seconde: Zuid Holland moest aftikken omdat de klem zat en werd zo geen eerste maar tweede van Nederland. Heel erg jammer natuurlijk, maar ere wie ere toekomt.

Na de teamcompetitie werd er gelijk weer getraind tot aan het eten. Na het eten gingen ze met z’n allen naar de schaatsbaan en daarna naar bed. Nou ja bed, ze sliepen met z’n allen op de tatami (nou ja sliepen). Volgende dag na het ontbijt weer trainen, lunchen en weer trainen. Kortom een vermoeiende, leuke en leerzame stage, waar Jim heeft bewezen zich te kunnen meten met de Nationale judotop.

ondanks de zilveren kleur een schitterende (en zwaar bevochten) medaille

’slapen’ op de tatami (foto: Ed de Bruyn)

Back