Stacks Image 548
People's Palace, Glasgow

European Open Glasgow

De volgende stap na al Jim z'n European Cups, is een European Open. Hier kan je punten halen voor de Wereldranglijst, in plaats van voor de Europese ranglijst (die hij nu een jaar heeft aangevoerd). Vandaag is hiertoe z’n eerste kans, op de European Open in Glasgow.


Eerste wedstrijd is tegen de Fransman Nicolas Chilard, die al drie European Open medailles op zak heeft. In 2016 in St. Petersburg hebben ze elkaar al eens ontmoet, de winst ging toen naar Jim.

De partij begint en al snel wordt duidelijk dat Jim zijn judo-gevoel na z’n blessure en drukke Papendal opstartperiode weer terug begint te krijgen. We zien weer aanvallend en attractief judo waar de vonken vanaf springen. Veel worpen over en weer maar allen nog zonder score. Een punt hangt in de lucht.

Met nog een halve minuut op de klok maakt Jim een beenveeg. De Fransman komt half op z’n zij maar heeft z’n elleboog er nog tussen. Net geen score dus. Dan maakt Chilard een offerworp en weet Jim in de lucht mooi naar z’n buik te draaien. Ook geen score, maar zijn hoofdwond, die halverwege de partij al is verzorgd, bloedt weer en dus moet hij terug naar de EHBO.

Jim blijft lang weg, heeft een bandage om gekregen en komt weer terug de mat op. Bij 0-0, met nog drie seconden op de klok en allebei een shido zal dus zo de golden score wel ingaan.

Jim (blauw) staat te popelen om weer verder te gaan

De scheidsrechter wacht vervolgens erg lang en krijgt blijkbaar iets te horen in z’n oortje. In plaats van hajimé te roepen om de wedstrijd te hervatten, wijst hij tegen ieders verwachting in naar Jim en diskwalificeert hij hem omdat hij bij die laatste offerworp z’n hoofd gebruikt zou hebben als draaipunt om naar z’n buik te komen. Volgens een nieuwe regel (head-defence) die in februari van dit jaar is ingegaan, mag dit niet meer en leidt dit direct tot diskwalificatie.

Jim’s coach gaat naar de jurytafel om de worp terug te zien en protest aan te tekenen. De meningen bleken verdeeld. De matscheidsrechter, die er met z’n neus bovenop stond, vond het wel reglementair maar de de twee achter de tafel dus niet. Op de herhaling van de livestream kon je dan ook duidelijk zien dat Jim z’n onderarm naast z’n hoofd staat en dat hij dus niet over alleen z’n hoofd draaide. De beslissing wordt echter niet teruggedraaid en Jim ligt uit het toernooi.

Los van deze beslissing (waar Jim wonderbaarlijk genoeg nooit lang chagerijnig van is) overheerst bij hem het gevoel dat het met z’n judo wel weer goed zit en dat is voor nu het allerbelangrijkst. Volgende maand staat namelijk het EK onder 23 jaar in Hongarije op het programma...
Back