Stacks Image 7067

NK

Vanaf begin deze maand woont Jim op Papendal en is hij weer begonnen met judo en krachttraining. De acht weken daarvoor moest hij herstellen van een gescheurde buikspier en heeft hij helemaal niets gedaan. Ook wel eens fijn, maar afbreken gaat wel een stuk sneller dan opbouwen.

Ondanks dat het allemaal nog wennen is, bevalt Papendal tot nu toe goed. Na een zware training binnen een paar minuten ‘thuis’ op je bed kunnen liggen i.p.v. eerst nog anderhalf uur in de auto is wel erg lekker. Ook de sfeer in z’n appartement(je), dat hij deelt met een paar andere sporters (waaronder de vrolijke sprinter Churandy Martina), is erg goed.

Jim gaat volgende week naar het European Open in Glasgow en hoopt vandaag, voor z’n wedstrijdritme dat hij dus totaal nog niet heeft, zoveel mogelijk partijen te kunnen judoën.

Als regerend Nederlands kampioen is de druk groot. Overal waar het NK wordt gepromoot kom je z’n afbeelding tegen, hij staat zelfs op de toegangsbewijzen. Omdat hij als eerste geplaatst is begint hij met een vrijloot. Jammer want hij had vandaag liever veel gejudood.


Z’n eerste tegenstander is Kevin Bakker. Ze hebben vroeger vaak tegenover elkaar gestaan en wonnen zo’n beetje om en om. De laatste keer was in 2013, toen Jim voor het eerst Nederlands kampioen werd.


Het gaat er gelijk fel aan toe en de inzetten gaan over en weer. Dan zet Kevin bliksemsnel een lage schouderworp in waar hij een punt mee weet te scoren en met 1-0 voor komt.

Jim weet vervolgens bijna een armklem aan te leggen, maar Kevin weet hieraan te ontsnappen.

Kevin (blauw) ontsnapt aan armklem

Kevin is niet al te groot maar beresterk en zeer lastig te werpen. Jim blijft proberen maar Kevin weet de pot goed op slot te gooien en krijgt hier tot twee keer toe een shido voor.

Jim (wit) probeert wat hij kan maar Kevin laat zich niet werpen

Een derde shido (=diskwalificatie) wegens afhoudend judo hangt in de lucht, maar Kevin krijgt hem niet en dus verliest Jim de partij...


Tweede partij is tegen Amir Sheikh Hosseini. Althans, als Amir zich niet had afgemeld omdat hij zich niet lekker voelde. Jim ‘wint’ dus deze partij, maar hoeft helaas weer niet te judoën.


Derde tegenstander is Coen van Winden. Coen en Jim kennen elkaar als hun broekzak omdat ze jarenlang samen in Hoogvliet hebben getraind.


Ze krijgen hier dan ook geen grip op elkaar en er gebeurt vrij weinig. Na vier minuten is er niet gescoord en heeft Jim twee shido’s en Coen een. Jim moet dus blijven aanvallen om niet tegen een derde shido aan te lopen. Hij doet dat met een heupworp, ondanks dat z’n pakking niet heel best zit. De heupworp komt dan ook niet goed uit de verf, zodat Coen Jim kan overnemen en het winnende puntje scoort. Foutje bedankt.

En zo eindigt dit NK voor Jim in een teleurstelling. Natuurlijk zal er morgen worden geëvalueerd, maar hij moet er ook weer niet te lang bij stil blijven staan. Een hoop factoren waren vandaag nog niet optimaal en de verschillen zijn klein. Hij zit duidelijk in een overgangsfase waarin hij z’n draai nog moet vinden. Zo kreeg hij vandaag nog aanwijzingen van drie verschillende coaches. Echt voor de volle 100% goed bedoeld, maar uiteindelijk wel verwarrend. Op naar 1 coach en 1 wedstrijdplan.

Hij had gehoopt om lekker wat potjes te kunnen judoën en had Kevin en Coen liever pas in de finale tegen gekomen, maar het mocht vandaag dus niet zo zijn. Kevin werd uiteindelijk de nieuwe Nederlands kampioen. Wordt vervolgd …
Back