Stacks Image 6886
Schloss Drachenburg

Bundesliga (kampftag 4)

Toen hij klein was wilde Jim alleen toernooien doen die binnen het uur aan te rijden waren, anders deed hij er gewoon niet aan mee. Steevast vroeg hij al bij de eerste rotonde dan ook of we er al bijna waren :) Die tijd is allang voorbij. Vandaag rijdt hij dan ook even op en neer naar Bonn om z’n Duitse team ‘Judo in Holle’ te versterken op hun vierde wedstrijddag van de Bundesliga, één van de zwaarste teamcompetities ter wereld.

Het team heeft 16 judoka’s meegenomen, voor slechts 14 wedstrijden (7 voor en 7 na de pauze). De kans dat je twee partijen judoot is dus niet heel groot.
Image
team Holle (Jim zevende van rechts)

1

Jim mag voor de pauze de mat op tegen Lars Krautscheid. Na zo’n 15 seconden zet Jim een offerworp in en scoort hiermee 1-0. Krautscheid krijgt geen grip op Jim, die vervolgens een beenworp (sasae tsuri komi ashi) inzet, waarbij je de enkel van de ander blokkeert en gebruikt als draaipunt. De Duitser gaat op z’n rug, Jim scoort ippon en wint de partij.
Jim (geel/zwart) met de winnende beenworp
Dat ze slecht grip op elkaar krijgen heeft gedeeltelijk ook wel met het soort pakken te maken. Naast het feit dat ze qua kleur niet aan regelgeving zijn gebonden, zijn ze dat ook niet qua stof en lengtes. Vaak hebben de judoka’s krappe pakken aan van een veel dikkere stof dan die van de huidige wedstrijdpakken, waardoor ze zo strak zitten dat je er b.v. in de nek of op de rug geen grip op kan krijgen.

2

Na de pauze is het spannend of Jim nog een partij mag judoën omdat ze drie judoka’s tot 81 kilo bij zich hebben. Ze doen vervolgens een tactische zet (vaak gebaseerd op het team van de tegenstander) en schuiven Jim door naar de klasse tot 90 kilo. Het team van GJC Bonn heeft in deze klasse de topjudoka Falk Petersilka bij zich, die bij de cadetten al wereldkampioen is geworden. Je moet je team-opstelling doorgeven net voordat de tweede ronde begint en wat blijkt als hij de mat op moet, het andere team heeft Krautscheid (wellicht omdat deze er tegen Jim niet echt aan te pas kwam) ook doorgeschoven naar de 90 kilo waardoor ze wederom tegenover elkaar staan.

Ook in deze partij lijkt Jim niet veel moeite te hebben met de Duitser en komt via een heupworp (uchi mata) en een offerworp (tomoe nage) op 2-0 en wint zo de partij. Als team winnen ze met 10 tegen 4.
Image
tussenstand na 4 van de 8 wedstrijddagen (echt heel knap voor zo'n klein cluppie)
Back