Stacks Image 622

Liga Nacional de Clubes III

Ondanks dat Jim momenteel aan het afstuderen is vliegt hij dit weekend toch nog even heen en weer naar Madrid om z’n Spaanse club te steunen in de hoogste klasse van de Spaanse teamcompetitie. Vandaag is de derde en laatste wedstrijddag.

Er doen in deze Primera División twaalf clubs mee en Jim z’n club J.C. Sotillo staat na twee van de drie wedstrijdrondes op een zevende plaats. Het zal een zware wedstrijddag worden. Vier tegenstanders waaronder de nummer 1 en de nummer 3. Voor Jim wordt het extra zwaar want z'n team heeft geen judoka tot 90 kilo. Hij zal dus, met z’n 81 kilo, drie van de vier partijen in een zwaardere gewichtsklasse uitkomen.

1

Z’n eerste tegenstander is de Georgische Spanjaard Ilia Khabuliani, die vorig jaar in de klasse tot 90 kilo Spaans kampioen bij de junioren werd. Tegen Jim komt hij er vandaag echter niet aan te pas. Twee offerworpen, samen goed voor ippon, bezorgen Jim de winst. Als team winnen ze met 5-0.

2

Tweede partij is tegen de huidige nummer 1 van de competitie. Jim's tegenstander judoot erg ontwijkend en wil zo snel mogelijk naar de grond omdat hij voelt dat daar z’n kracht ligt. Hij krijgt een straf voor dit ontwijkende judo, maar na vier minuten staat er nog geen score op het bord en gaat normaal de golden score in. Hier doen ze daar echter niet aan en zo eindigt de partij in een gelijkspel. Als team weten ze wonderbaarlijk goed te judoën en winnen ze met 2-1.

3

De derde partij is zeer snel na de tweede en Jim is nog erg vermoeid van de vorige partij. De bananen hebben hun werk nog niet kunnen doen, maar Jim weet z’n tegenstander (-90 kilo) net zoals in de eerste partij toch twee maal met een offerworp op z’n zij te werpen. Twee punten en dus ippon voor Jim. Als team winnen ze met 4-1.

4

Vierde en allerlaatste partij gaat tegen de huidige nummer 3. Omdat het vandaag zo super goed gaat en ze zelfs van de nummer 1 hebben gewonnen, zouden ze bij winst nog wel eens voor een grote stunt kunnen gaan zorgen.

Jim treft een beer van een -90 judoka (wederom een Georgische Spanjaard) en het verschil in gewicht is dan ook zomaar een kilo of 10. De Spanjaard zet een lage schouderworp in en gaat op z’n knieën. Jim blokkeert de inzet, neemt de worp uiteindelijk over met een uchi-mata (heupworp) en scoort 1-0. De ‘zwaargewicht' lijkt dit hoge tempo niet gewend en is helemaal kapot. Jim kan voor de winst de partij uit proberen te judoën maar zet toch nog een hele mooie offerworp (tomoe-nage) in. De Spanjaard komt vol op z’n rug en Jim scoort ippon!
Jim (wit) maakt eerst uchi-mata en daarna tomoe-nage
Als team blijft het spannend tot de laatste seconde. Ze winnen uiteindelijk met 3-2 en klimmen hier zodoende vandaag van de zevende naar de DERDE plaats! Ze pakken dus heel knap het brons, iets wat vanmorgen nie-mand van J.C. Sotillo had durven dromen.
Image
J.C. Sotillo (Jim derde van rechts, señor Carlos Sotillo in het blauw)
Back