Image

Swiss Judo Open

Jim is vandaag jarig. 22 is hij geworden, maar denk niet aan slingers en proosten met maten en familie, maar denk aan opperste concentratie, aan spanning en aan het Swiss Judo Open in Uster (Zürich). Want daar is hij vandaag. Je moet er wat voor over hebben, zelfs op je verjaardag.

Er zitten 39 judoka’s in zijn klasse tot 81 kilo, waaronder veel Fransen. Frankrijk is na Japan en Brazilië het derde judo-land van de wereld, en domineerde hier gisteren het toernooi.

1

Jim staat tweede op de Europese ranglijst en is als eerste geplaatst. Na een vrijloot is zijn eerste tegenstander de ervaren Fransman Timothee Besland (28). Na veel inzetten over en weer stopt de scheidsrechter de partij. Jim heeft een schaafwond op z’n neus die aan het bloeden is en dus moet hij naar de EHBO. Hopen dat ze hem niet rondom in het verband zetten (zoals weleens eerder is gebeurd) want dat belemmert enorm je zicht.

Jim is mooi verzorgd en de partij wordt hervat. Besland krijgt een shido (straf) wegens passiviteit en met minder dan een minuut op de klok zet Jim een tomoe-nage (offerworp) in. Hij werpt Besland over zich heen, die om niet op z’n rug terecht te komen in bruglanding neerkomt. Dit staat tegenwoordig gelijk aan ippon en dus wint Jim de partij.
Jim (wit) tegen Besland

2

Tweede tegenstander is ook een Fransman, Guillaume Blanchard. Al snel zet Jim wederom een offerworp in. Blanchard landt op z’n zij en Jim komt met 1-0 voor te staan.

De vaart zit er lekker in. Jim zet een uchi-mata in (heupworp) maar Blanchard weet snel van Jim’s heup af te komen. Jim zet hierna bliksemsnel z’n linkerbeen achter de Fransman en weet hem met een tani-otoshi (offerworp) naar achteren te trekken en hem alsnog op z’n rug te laten landen. Hij scoort zo z’n tweede punt en vanaf dit jaar is dit gelijk aan ippon en dus wint hij ook deze partij.
Jim (wit) tegen Blanchard

3

In de poule finale treft hij de Zwitser, en dus favoriet hier, Lukas Wittwer. Wittwer won zojuist knap van Timo Cavelius, die vorige maand het Belgian Open in Visé op z’n naam wist te schrijven. Uitkijken dus. De Zwitser blijkt zeer actief te judoën en daar wordt Jim meestal wel blij van. Waar actie is, is ook vaak ruimte. Jim maakt een uchi-mata in en komt zo al snel op een 1-0 voorsprong.

Dan zet Wittwer een uchi-mata in, maar niet overtuigend genoeg want Jim weet de worp over te nemen en scoort zo z’n tweede punt en dus wederom een ippon.
Jim (wit) tegen Wittwer

4

Hij staat nu in de halve finale tegenover de Fransman Maxime Flament. Al snel wordt duidelijk dat Flament beresterk is. Tegelijk zetten ze een worp in, waarbij Jim wat ongelukkig op z'n zij terecht komt. Omdat hij een soort brug-achtige beweging maakte geeft de scheidsrechter ippon. Flament staat dan op en is blij, Jim blijft liggen. De video scheidsrechters zien echter dat Jim op z’n zij landde en geven door dat het dus geen ippon, maar slechts een waza-ari is. De scheidsrechter hervat direct de partij, maar Jim lag echter nog op z’n rug omdat hij dacht verloren te hebben en dus duikt Flament direct bovenop hem en neemt hij Jim in een houdgreep. Jim weet hier met al z’n kracht en adrenaline wonder boven wonder uit te ontsnappen en houdt zo de schade beperkt. Pffff.

Met een 0-1 achterstand zet Jim dan een uchi-mata in en weet hij in deze bizarre partij weer gelijk te komen. Tot slot zet Jim nogmaals een uchi-mata in en scoort hij z’n tweede punt (=ippon) en staat hier straks, op z’n verjaardag, in de finale! Ge-wel-dig.
Jim (wit) tegen Flament

5

De finale is tegen de Duitser Niklas Blöechl. Blöechl is erg sterk en is een meester in overnames. Voorzichtig zijn met worpen inzetten dus, en zeker niet te gretig zijn. Iets wat Jim echt heeft moeten leren. Het gaat volgens plan en ze zijn duidelijk aan elkaar gewaagd.
Stacks Image 110
Stacks Image 112
Jim (wit) tegen Blöechl, veel acties maar geen scores
De tijd verstrijkt, alsmede de acties en de inzetten, maar het blijft zonder scores. Met nog enkele seconden op de klok zet Jim een tani-otoshi in. Hij probeert z’n been achter de Duitser te zetten en hem achterover te werpen. Blöechl staat echter als een huis, geeft geen krimp en zet als reactie een uchi-mata in. Jim weet deze echter zeer slim over te nemen en stuurt de Duitser naar z’n rug. Ippon voor Jim met de klok op 0:00.

En zo schrijft hij na vijf ippons op rij hier het toernooi op z'n naam. Fenomenaal, een mooier verjaardagscadeau had hij zich niet kunnen wensen.
Jim (wit) tegen Blöechl
Stacks Image 122
Stacks Image 124
Blöechl, Heijman, Flament en Besland
Saillant detail is dat Jim tegen iedereen die op het podium staat heeft gejudood, iets wat echt maar zelden voor komt. Omdat Victorinox hier hoofdsponsor is kreeg hij als kampioen een prachtig horloge en speelden ze ook nog eens het volkslied voor hem. En met dit resultaat staat hij ook weer bovenaan de Europese ranglijst. Kortom, een verjaardag om nooit te vergeten.
Back