Stacks Image 1933
Jim op camping 'de Paal'

Soeverein Judo Cup

Vandaag naar Lommel in het Belgische Limburg voor de 24ste editie van de Soeverein Judo Cup (voor 2011 was dit de Agglorex Trofee). Een groot internationaal toernooi met zo’n 700 judoka’s. Op de heenweg kwamen we langs camping ‘de Paal’ in Bergeijk, jarenlang Jim zijn favoriete camping. Vele zomervakanties hebben we hier doorgebracht.

Toen ik de weegtijden opzocht stond er als categorie -21/+21. Vond ik al een beetje raar maar in Lommel bleek dat deze twee leeftijdscategorieën hier zijn samengevoegd. Dus niet alleen -21, maar ook tegen senioren (+21 jaar) vandaag.

Een herkansing krijg je hier pas als je van een van de twee latere finalisten hebt verloren.

GAME-1
Door het ongunstige aantal deelnemers hebben de meeste judoka’s een vrijloot, maar Jim niet. In z’n eerste wedstrijd treft hij Theo Brice, de nummer 3 van België. Brice voelt sterk maar binnen een halve minuut weet Jim een yuko te scoren middels een heupworp (uchi-mata).

_NIK2975Jim (blauw) maakt uchi-mata

Even later scoort Jim zijn tweede yuko met een beenworp (ko-uchi-gari).

_NIK2996Jim (blauw) maakt ko-uchi-gari

Tot slot krijgt Jim de Belg in een beenklem/houdgreep (sankaku) en tikt Brice af. Ippon voor Jim!

_NIK3013Brice (wit) tikt af

GAME-2
Tweede tegenstander is de Brabantse Thomas Snijders. Snijders won onlangs in Bremen nog van Louis Krieber-Gagnon, die vorig jaar wereldkampioen onder 18 jaar werd. Snijders is lang, sterk en technisch, geen rotzooi dus. Hij probeert telkens een uchi-mata in te zetten, maar zonder resultaat. Je ziet dat het Jim veel kracht kost maar hij verweert zich prima. Sterker nog, Jim zet een uchi-mata in, hij lukt en Thomas gaat vol op z’n rug. Ippon voor Jim. Erg knap.

_NIK3047
_NIK3046Jim (wit) maakt uchi-mata

GAME-3
Derde tegenstander is Rex Stoelinga. Stoelinga weet inmiddels hoe het is om hier op het hoogste podium te eindigen, uitkijken dus. Het kostte Jim weliswaar veel kracht, maar hij hield de controle.

_NIK3095Jim links tegen Stoelinga

Stoelinga zet uchi-mata in maar Jim neemt hem over, goed voor een yuko.

Na twee minuten scoort Jim met een beenveeg (de-ashi-barai) zijn tweede yuko.

_NIK3097Jim (rechts) maakt beenveeg

Met nog twee minuten te gaan kon het nog alle kanten opgaan. Het werd een weliswaar een uitputtingsslag, maar Jim wist zijn voorsprong te behouden en won de partij.

_NIK3187Jim, gesloopt maar gewonnen

GAME-4
Jim had nu de halve finale bereikt. Jan de Wit, de drie jaar oudere broer van Frank, was daarin zijn tegenstander. Ondanks dat het Jim zichtbaar wederom zeer veel kracht kostte kreeg Jan geen grip op hem. Jim wist Jan zelfs middels een beenworp (sasea-tsuri-komi-ashi) op een waza-ari achterstand te zetten.

_NIK3210
_NIK3214Jim maakt sasea-tsuri-komi-ashi

Jan sloeg Jim bij deze laatste worp per ongeluk een bloedneus, maar een Belgische schone van de EHBO was snel ter plekke. Ze nam alle tijd, hield Jim z’n neus een paar minuten dicht en veegde de bloedsporen van de mat. Het had wat Jim betrof nog wel een paar minuten langer mogen duren want hij zat er fysiek aardig doorheen.

_NIK3261Jim wordt verzorgd aan z'n bloedneus

De wedstrijd werd hervat. Jan zet een o-soto-gari in, maar Jim weet er omheen te stappen en hem met een o-soto-gari over te nemen. Jan gaat vol op z’n rug en Jim gaat naar de finale. Echt ongelooflijk goed in zo’n sterk veld hier.

_NIK3283Jan (links) zet o-soto-gari in ...

_NIK3285... en Jim neemt hem over

GAME-5
De finale gaat tegen Jeremy Reijnders. Op het moment dat Jim werd omgeroepen (vrij snel na zijn laatste partij) zat hij spierwit en uitgeput op de grond. Zijn vier partijen (één meer dan de meeste hier) waren hem zichtbaar niet in z’n koude kleren gaan zitten. Hij hees zich op, propte snel een banaan van vriend Ruben in z’n mond en liep naar z’n mat. Hij begon vrij redelijk aan de partij en wist nog bijna een uchi-mata te maken. Hierna was het echter klaar en wist Reijnders hem middels een offerworp (tani-otoshi) op z’n rug te krijgen. Niks ten nadele van Jeremy, die hier een fantastisch toernooi heeft gedraaid, maar Jim was helemaal op. Deze klasse en dan ook nog aangevuld met senioren kost hem heel veel kracht, waar hij zeker komende tijd aan zal moeten gaan werken. Gelukkig heeft hij nog een paar kilo speling en kan er dus nog wel wat spiermassa bij. Maar hoe dan ook, eerst genieten van dit zwaar bevochten en knap verdiende zilver en schoolexamen gaan doen.

PRIJSSOEVEREINJim, Jeremy Reijnders, Jan de Wit en Nick Kelly

Back

MenuLogoWeblogHomeOrange

MenuLogoSponsor