Stacks Image 2655

Cadet European Cup Bielsko Biala

Ter voorbereiding op EK en EYOF is Jim vrijdagochtend met de Judobond naar Polen gevlogen om daar vandaag deel te nemen aan de European Cup Cadets in Bielsko Biala, met aansluitend een tweedaags trainingskamp.

We hebben erover getwijfeld, maar omdat pas vorige week bekend werd gemaakt dat hij naar Polen mocht werd het voor ons een dure grap om ook te boeken en er achteraan te vliegen. Voor het eerst in elf jaar zal Jim het dus vandaag zonder ons moeten doen. Hem maakte het niet uit, maar dat kunnen wij niet zeggen...

Gelukkig heeft de Poolse Judobond een live stream opgezet. Er zijn echter 4 matten en maar 3 camera’s, dus zullen we een beetje mazzel moeten hebben. In Jim z’n klasse zitten 52 judoka’s verdeeld over 4 poules (in een wedstrijdschema van 64 dus 12 judoka’s hebben de eerste partij een vrijloot, waaronder Jim).

We hebben geluk! Jim zijn klasse (4 poules: A,B,C en D) is verdeeld over twee matten. A en B op mat 3 zonder camera, en C (Jim z’n poule) en D op mat 4 mét een camera, dus we kunnen het live volgen. Foto’s in dit verslag zijn dus gemaakt van die live stream. Misschien volgen er aan het eind van de week nog wat echte uit Polen.

GAME-1
Zijn eerste wedstrijd treft hij Oleksandr Kruk uit de Oekraïne. Kruk staat 19e op de Europese ranglijst (Jim 21) dus op papier zouden ze aan elkaar gewaagd moeten zijn. Al snel krijgen ze allebei een straf (shido) voor het al judoënd van de mat aflopen. Vrij snel hierna scoort Jim met een beenveeg (okuri-ashi-barai) een yuko.

POLEN2013-435-P1AJim (wit) scoort yuko met beenveeg

Even later krijgt Jim Kruk in een houdgreep/beenklem (sankaku) waarin Kruk aftikt. Ippon voor Jim!

POLEN2013-435-P1BKruk (blauw) tikt af

GAME-2
Tweede partij gaat tegen de Tsjech Marek Svestka. Svestka is boomlang en heeft net knap gewonnen van de Fransman Copado (waar Jim laatst van verloor in Bremen). Maar vrij snel komt ook Svestka in een beenklem van Jim, en ook hij moet aftikken. Ippon voor Jim.

POLEN2013-435-P2Svestka (blauw) tikt af

GAME-3
Het gaat goed. In de poulefinale ontmoet hij een ‘oude’ bekende, de Duitser Tim Gramkow. De laatste keer was Jim te sterk voor Gramkow, die inmiddels wel is opgeklommen naar de 4e! plek op de Europese ranglijst. Het wordt een slopende partij die van allebei veel kracht kost. Ze laten geen van beiden de kaas van hun brood eten. Na zo’n tweeënhalve minuut zet Gramkow een heupworp in die Jim weet over te nemen. Gramkow rolt vol over z’n rug, maar er komt geen score op het bord. Na luid protest van de kant worden er videobeelden teruggekeken, maar ook hierna volgt er helaas geen score. Het blijft een jurysport, dus slikken en doorgaan (geen andere keus).

POLEN2013-435-P3AJim (blauw) neemt Gramkow over
POLEN2013-435-P3BJim is verbaasd, maar krijgt er geen score voor

De partij gaat verder en er komen kansen over en weer maar zonder scores. Tot net voor het eind, Gramkow zet een heupworp in (een soort o-goshi), Jim gaat op z’n rug en verliest de partij. Omdat Gramkow nu poulewinnaar is, is het toernooi voor Jim nog niet voorbij en gaat hij naar de herkansingen.

GAME-4
Vierde partij staat de ijzersterke nummer 1 van Zwitserland tegenover hem, Luca Genito. Genito staat als een huis en laat zich niet werpen. De winst lijkt dus te moeten komen vanuit een inzet van Genito zelf. En zo geschiedde, Genito zet een heupworp (uchi-mata) in en Jim stuurt hem door. Genito komt vol op z’n rug en Jim pakt het volle punt!

POLEN2013-435-P4BJim (blauw) neemt uchi-mata van Genito over

GAME-5
Jim zit nu al bij de laatste 7! (verder dan Anouk gisterenavond:) en ‘treft’ in z’n vijfde partij Lovro Kovac uit Kroatië (nummer 7 van EJU ranking). De partij gaat nog geen halve minuut duren. Kovac zet een uchi-mata in, Jim neemt de worp over, en draait Kovac vol op z’n rug! Ippon voor Jim die nu zelfs om het brons mag gaan judoën.

POLEN2013-435-P5AJim (wit) tegen Kovac

POLEN2013-435-P5CKovac (blauw) zet uchi-mata in en Jim neemt hem over

GAME-6
De strijd om het brons gaat tegen Rezo Mesablishvili, vorig jaar kampioen van Oekraïne. De partij begint, ze pakken elkaar vast, haken elkaars been en draaien een beetje rommelig om elkaar heen. Jim komt iets uit balans, waar Mesablishvili direct van profiteert. Hij duwt Jim hij met al z’n kracht naar achter (o-uchi-gari). Jim komt op z’n billen en wordt daarna doorgeduwd naar z’n rug. De scheidsrechter gaf Mesablishvili een waza-ari (half punt), maar werd hierna overruled door de tafeljury die er zelfs een ippon in zag. Mooi judo was het niet, maar ippon is ippon dus Jim verliest (heel zuur) de partij.

POLEN2013-435-P6AJim (wit) tegen Mesablishvili

POLEN2013-435-P6BJim (wit) gaat op z'n kont

Hij heeft de hele dag echt super staan judoën en wilde in deze partij om het brons laten zien wat ie waard was, maar kreeg daar vandaag helaas niet de kans voor. Hij stijgt vijf plaatsen op de Europese ranglijst en werd hier heel knap 5e. Al met al, met 6 partijen (waarvan 4 gewonnen op ippon) een mooie voorbereiding op het EK. Jim blijft nog tot woensdagochtend (trainingsstage) in Polen.

RESULTS-435-POLEN-2013
Mooi lijstje, hoeft hij zich niet voor te schamen ;)

Back

MenuLogoWeblogHomeOrange

MenuLogoSponsor