Stacks Image 3719
Jim (op z'n hoofd) scoort ippon

Open Zuidlandse

Vandaag naar Zuidland (een dorp op het eiland Voorne-Putten) voor de 26e Open Internationale Zuidlandse judokampioenschappen. Afwijkende leeftijdscategorieën hier altijd, in plaats van tot 17 jaar is het hier tot 18 jaar. Er kan van alles gebeuren dus...

Er zaten vandaag 17 judoka’s in Jim z’n klasse tot 66 kg. Eerste partij ging tegen Stijn van Hoof van ‘Judoclub Berlicum’. Al snel weet Jim met een uchi-mata (heupworp) het volle punt te maken.

Tweede partij tegen Nathan van 't Hof van ‘Judovereniging Guan Lin’ uit Den Haag. Ook deze werd vrij snel beslist. Jim maakt kata-guruma (schouderworp) en scoort ippon.

Derde partij trof hij de twee jaar oudere Jari Vorstenbosch uit Schijndel. Geen rotzooi die Jari. Hij stond vorig weekend nog op het Lotto NK Judo voor senioren, waar hij verloor om het brons. Jim liet echter de kaas niet van z’n brood eten. Sterker nog, hij kwam vrij snel een yuko voor met een ko-uchi-maki-komi (beenhaak). Maar er resteerden nog meer dan 3 minuten op de klok dus kon het nog alle kanten op. Het werd heel spannend, met inzetten over en weer. Totdat Jim een uchi-mata inzette en Jari vol op z’n rug wierp. Zichtbaar tevreden verliet Jim de mat. Heel knap.

Vierde partij ontmoette hij Danny Rutters. Danny, de grote favoriet hier, stond eerder dit jaar op het WK in Kiev én op het EYOF (European Youth Olympic Festival) in Turkije. Lange tijd bleef het zonder score, totdat Jim een beenhaak inzette die door Danny werd overgenomen. Yuko voor Danny. Jim vocht voor wat ie waard was maar het kwam steeds net niet tot een score. Danny vond die yuko blijkbaar wel best en deed niet echt veel meer. Hij kreeg nog een straf voor deze passiviteit maar won wel de partij.

Zuidland2011-P4-435Keer op keer zit Jim (wit) dicht bij een score

Jim ging nu naar de halve finale. Bij verlies zou hij derde worden en bij winst kon hij alsnog naar de finale. Deze halve finale ging wederom tegen Jari Vorstenbosch, die na zijn verlies in Jim z’n derde partij gebrand was op de winst. De spanning was weer te snijden. Jari ging goed van kiet en kwam al snel een yuko voor. Jim ging op jacht en bracht de stand weer gelijk met een beenhaak. Hij kwam op dreef en scoorde met wederom een beenhaak een waza-ari, even later nog een yuko door een overname van een heupworp en tot slot z’n derde yuko met een schitterende beenveeg. Winst voor Jim, dus op naar de finale. Het duurde na deze partij echt even voordat Jim leek te landen. Het bloed stond in z'n mond maar de adrenaline kwam nog uit z'n oren.

Finale ging (uiteraard) tegen Danny Rutters. Lang zat het dicht bij elkaar, maar dit keer was Jim niet bestand tegen Danny’s uchi-mata en ging hij vol op z’n rug. Jim pakte zo het zilver in Zuidland. Fantastisch gedaan tegen stuk voor stuk oudere judoka’s.

Filmpje van een paar scores op rij

Back