Stacks Image 4272

NK teams onder 15 jaar

Jim heeft onlangs verstek moeten laten gaan bij de 2-daagse talentenstage van de Judobond Nederland. Hij was een paar dagen eerder bij een training dusdanig hard op zijn stuitje gevallen dat judoën onmogelijk was.

Op basis van zijn prestatie bij zowel Dutch Open als NK was hij genomineerd door de Judobond om uitgezonden te worden naar een groot judotoernooi in Erfurt, Duitsland. Weliswaar een grote eer, maar aangezien hij hier dan in de klasse tot 55 kg zou moeten uitkomen heeft hij hiervoor bedankt. Hij is inmiddels een klasse opgeschoven en lijnen is geen optie.

Over naar vandaag. Na 3 competitierondes en dus heel veel partijen eerder dit jaar, had Jim zich met zijn team (Slingerland/Den Edel) geplaatst voor het Nederlandse kampioenschap voor teams tot 15 jaar. Ieder district mocht slechts 1 team afvaardigen. Zo doen er vandaag 6 teams mee (Noord Nederland ontbreekt). Locatie is het prachtige Triavium in Nijmegen alwaar tegelijkertijd ook het Nederlands kampioenschap voor heren- en damesteams plaats vind. De jeugdteams strijden steeds om en om met de ‘echte’ toppers (zoals Guillaume Elmont, Elco van de Geest etc.), voor hetzelfde grote publiek. Een team bestaat uit 5 judoka’s uit 5 oplopende gewichtsklassen (van -42 tot -60 kg). Jim zit in de zwaarste klasse en moet zodoende steeds als laatste de mat op.

Triavium, Nijmegen

De loting is zwaar. Als eerste treffen ze ‘Judo Yushi’ uit Noord Holland. Blijkbaar hadden die geen ‘zwaargewicht’ en hebben ze van judoclub ‘Hikari’ Kevin Bakker geleend. Kevin werd in april (in de klasse waarin Jim toen derde werd) kampioen van Nederland. Team Slingerland begint niet erg goed, en als Jim aan de beurt is hebben ze er al 3 verloren dus kunnen ze niet meer winnen. Voor Jim rest dus ‘alleen’ nog de eer. Zoals gezegd, tegen Kevin Bakker dus. Dit had een mooie finale geweest, vorige maand op het NK, maar toen hebben ze elkaar niet ontmoet. Het ging er fel aan toe maar zonder score, totdat Jim na 2 minuten een binnenwaartse beenworp (ko-uchi-maki-komi) inzette en een yuko scoorde. De laatste minuut was dus vreselijk spannend, en met nog 9 seconden op de klok mocht Jim de partij dus niet meer uit handen geven. Hij kon makkelijk ontwijkend gaan judoën en zou met een straf aan zijn broek nog winnaar worden. Hij ontwijkt echter niet en blijft gewoon judoën, met als resultaat dat Kevin in de allerlaatste seconde nog een schouderworp probeert en met succes. Hij krijgt een yuko en de stand is weer gelijk. Golden score dus. Jim laat er geen gras meer over groeien. Hij zet weer een beenworp in, scoort een yuko en wint de partij. Grote klasse.


Jim (blauw) maakt ko-uchi-maki-komi (foto: Eric van den Brink)

Team ‘Judo Yushi’ zou later kampioen van Nederland worden en ‘Slingerland’ mocht nu om de derde plek gaan strijden. De tegenstander werd het team van ‘Sportschool Geelhoed’ uit Zeeland. Jim trof een onbekende judoka en had hier weinig moeite mee. Hij scoorde al snel een yuko met een uchi-mata en kort hierop een ippon met een ouderwetsche voetveeg. Als team wonnen met ze 4 tegen 1 en werden zo DERDE van NEDERLAND.

Jim, Mitchel, Jorian, Rowin en Matthijs

Jim (blauw) maakt voetveeg

Prijsuitreiking door Mark Huizinga

Back

MenuLogoWeblogHomeOrange

MenuLogoSponsor