Stacks Image 5205
Ruben en Jim. Foto: Leo van der Vliet

Open Wijchense

Vandaag naar mooie het land van Maas en Waal voor de Open Wijchense Judokampioenschappen. Jim stond ingeschreven voor de klasse tot 46 kg, maar 's ochtends bleek dat als hij dat zou willen halen hij in ieder geval niet zou mogen ontbijten (lees: niet Spip's zelfgemaakte krentenbollen eten). Juist ja, gewoon ontbijten dus en overschrijven naar de klasse tot 50 kg.

Als eerste trof hij Koen Willems van Top Judo Nijmegen. Jim scoorde al snel een yuko en deze werd gevolgd door een houdgreep, waar Koen niet meer uit kwam. Ippon voor Jim.

Tweede tegenstander was Jimmy Bok van Diermen Sport uit Soest. Jimmy stond in een pakking met slechts 1 hand te judo-en, waar door hij tamelijk haaks op Jim kwam te staan. Jim liet zijn kans niet onbenut en met een schitterende voetveeg wist hij Jimmy te vegen. Ippon voor Jim.

Als derde trof hij de twee jaar oudere Collin Dam van Judovereniging Heteren. Twee van de 3 scheidsrechters waren een leerling (die trouwens in hun gewone kloffie op de mat stonden). Jim werkte hard tegen Collin maar deze ging steeds op zijn knieën en er was zodoende niet lekker mee te judo-en. Tot overmaat van ramp kreeg Jim ook nog een vage koka tegen. Verder wist Collin zonder een straf aan zijn broek te krijgen de partij uit te judo-en, en zo dus ook te winnen. Pech voor Jim.

Toevalligerwijs trof hij als vierde Koen weer uit de eerste partij. Koen wist nu voor te komen met een yuko. Jim scoorde echter vrij snel hierna ook een yuko (middels een offerworp), en kreeg Koen aansluitend in houdgreep. Ook deze keer zou Jim hem niet meer loslaten, en zo werd het na 25 seconden Ippon voor Jim.

Zodoende mocht Jim gaan nu gaan strijden om de derde plaats. En wel tegen Danny Rutters van Judoclub Berlicum. Danny werd eerder dit jaar kampioen van Zuid Nederland (-46kg). Kortom een tegenstander van formaat. Er gebeurde van alles, maar het bleef lang zonder score. Jim nam veel risico, maar Danny heeft erg lange armen en Jim kon er zodoende moeilijk bij komen. Een poging om Danny's voet te vegen, werd door Danny overgenomen en dit resulteerde in een yuko voor Danny. Jim bleef vechten en wist bijna een voetveeg te maken. Danny raakte uit balans maar wist (van de mat af hinkend) overeind te blijven. Normaal goed voor een straf, maar Danny gooide het over een heel andere boeg en ging scène lopen maken omdat Jim zijn vinger in zijn oog zou hebben gestoken. Scène maken en judo gaan niet goed samen en zo kwamen de scheidsrechters bij elkaar. Na wat vergader werd de wedstrijd hervat en kreeg Danny toch een straf. Maar met nog slechts een seconde te gaan was dit echter niet genoeg voor Jim die de partij zo verloor.

Al met al voor Jim een mooie eerste kennismaking met deze zwaardere klasse. In de kantine zagen we nog hoe het Feyenoord van Roy Makaay (die hier in Wijchen is geboren) werd afgedroogd door (degradatiekandidaat) De Graafschap, en terug liet de TomTom van Peter ons de hele verkeerde kant oprijden.

Back