Stacks Image 5185

NK Herenteams -17 in Enschede

Vorige week deed Jim voor het eerst mee met de Heren onder de 18 jaar. Vandaag mocht hij mee met het Slingerland herenteam om te gaan strijden om de Nederlandse titel. Oftewel naar het NK voor teams onder 17 jaar in de Diekmanhal te Enschede, waar de nationale judotop aanwezig zal zijn. In totaal 23 herenteams waar onder de topteams van De Korte, Kenamju, Groningen en Rietdijk.

Jim heeft het rustig aan gedaan afgelopen week want hij had erg last van een gekneusde grote teen. Marja (een oude bekende in deze judoverslagen) had zijn teen met kinesio tape ingepakt en uitgelegd hoe we hem op de wedstrijddag met sporttape in moesten tapen. De kinesio tape had zijn werk gedaan, want het ging vandaag al stukken beter dan van de week.

Omdat het nogal een stukje sturen is naar Enschede (en omdat ze al om 8 uur ‘s ochtends moesten wegen) gingen we met het complete team incl. begeleiders gisteren al die kant op. Er was namelijk een 4 sterren resort geregeld in Boekelo. Leve de sponsorcommissie! De volgende ochtend was het dan nog maar een kwartiertje naar de Diekmanhal.

Een team bestaat uit 7 judoka’s in 7 oplopende gewichtsklassen (van -46kg tot +73kg). Slingerland had niet alle gewichtsklassen dus werd het een mixteam met Den Edel uit Gouda aangevuld met nog een judoka uit Schiedam. Van Slingerland: Jim Heijman, Ruben van der Steen, Mike van Eijk en Jelle Wolterbeek. Van Den Edel: Boy Vogelzang, Rick Reitsma (wereldkampioen jiu-jitsu bij aspiranten), Mathijs Scholtes en Sjoerd van Mierlo. En van Sportinstituut Schiedam: Mitchell Mellema.

Dan nu (eindelijk) de wedstrijden. Het wedstrijdsysteem is dubbele eliminatie, dus 2 partijen (als team) verliezen betekent terug naar huis. Eerste partij is tegen ‘Budosport Arnhem’. De lichtste gewichtsklasse (Jim) begint steeds, dus Jim mag de spits afbijten. Als Jim na een kleine minuut naar het rechterbeen van zijn tegenstander grijpt neemt de ander de inzet van Jim direct over, draait snel in, zwaait dit been op de maakt een heupworp. Ippon voor de ander. Jim is wakker, en het niveau blijkt dus erg hoog hier. Meeste judoka’s zijn een paar jaar ouder en hebben zodoende gewoonweg meer kracht en ervaring. Als team weten ze gelukkig (met 4-3) nipt te winnen, dus nog niets aan de hand.

Volgende tegenstander is het team van ’Tom van de Kolk’ uit Alkmaar. Jim is scherp en gewaarschuwd, zet na een halve minuut een offerworp in en werpt zijn tegenstander over hem heen en op zijn rug. Ippon voor Jim! Als team houden ze de nul en winnen ze met 5 tegen 0.

Derde partij gaat tegen team ’Judo Groningen’. Jim treft hier Jamie Werink die eerder dit jaar 2e van Nederland wist te worden (-38kg). Jim wist dit gelukkig niet en ging er hard tegen aan. Ze waren duidelijk aan elkaar gewaagd, en het werd een zinderende partij met inzetten over en weer. Na anderhalve minuut wist Jim met een fantastische voetveeg Jamie onderuit te krijgen en scoorde hiermee een wasa-ari. Dit was na 4 minuten judo de enige score op het bord en zo wist Jim ook deze partij te winnen. Als team bleek Groningen echter net te sterk en verloor Slingerland zijn eerste partij.

Zo kwamen ze in de verliezersronde terecht en ontmoeten hier toevalligerwijs wederom het team van ‘Budosport Arnhem’. Jim, die van deze jongen de eerste partij had verloren was gebrand op een revanche en hij zou niet meer naar zijn been gaan grijpen. Met een sutemi (offerworp) wist Jim een yuko te scoren en na 4 minuten van heftig judo bleek dit de enige score op het bord en zo won Jim deze revanche! Ook als team wonnen ze (4 tegen 3) en zaten ze er dus nog steeds in. Het ging boven verwachting!

In de vijfde partij troffen ze de thuisclub ‘Top Judo Twenthe’, die als organiserende partij gebrand was op een overwinning. De halve Diekmanhal kwam uit de buurt, en wij waren op de tribune (met 5 supporters) dus aardig in de minderheid. Jim trof hier Floris uit het Broek. Wederom een zinderende partij volop actie. De partij werd onderbroken omdat Floris een heftige bloedneus had. Jim zat onder het bloed, maar wist met een beenworp (een ko-uchi-gari: ko=klein uchi=binnenwaarts en gari=veeg) het verschil te maken en de tribune stil te krijgen. Winst voor Jim! Ook het team was niet onder de indruk van al het gejoel en won met 5 tegen 1.

Het ongelooflijke was nu gebeurd, ze zaten nu van de 23 teams bij de laatste 6 en mochten om de derde plaats gaan judo-en!

Deze partij was tegen ‘Judoteam Bijsterbosch’ uit Heerde (ergens tussen Apeldoorn en Zwolle). Jim kwam na 15 seconden in een heftig grondgevecht terecht en belandde in een houdgreep waar hij niet meer uit wist te komen. Ook de volgende 3 Slingerland judoka’s verloren hun partij en konden ze dus deze partij niet meer winnen.

Zo werden ze dus 5e van Nederland ! Hetgeen natuurlijk een fantastische prestatie is. Ook voor Jim individueel was het een succes. Hij wist in deze klasse (waar hij officieel pas over ruim 2 jaar in uit gaat komen) 4 van zijn 6 partijen te winnen. Ondanks de sneeuwstorm, waar we op de terugweg in terecht kwamen, was deze dag al met al een hele mooie happening.

Excuus voor dit lange verslag, maar omdat dit weblog ook Jim zijn digitale plakboek is wil ik toch ook altijd wel wat randzaken beschrijven.

foto: judogalery4all

Back