Stacks Image 5165

Judo Toernooi Zuidland -18! jaar

Vandaag het 23e Open Internationaal Judo Toernooi Zuidland-Heenvliet. We hadden hadden Jim al lang geleden hiervoor ingeschreven maar pas van de week kwamen we erachter dat het een toernooi was voor judoka’s onder de 18 jaar (geboren in 1991 en later). Jim (12 jaar) zit normaal in de klasse onder 15 jaar, dus dat was even schrikken. -46 kg was de laagste gewichtsklasse hier en met 46.1 kg kon Jim daar nog net in. De partijen duren in de -17 ook 4 in plaats van 3 minuten, dus dat zal ook wel even wennen zijn.

Er stonden in Jim zijn klasse slechts 5 judoka’s ingeschreven waarvan er 2 niet op waren komen dagen. Bleven er dus maar 3 over en het plan was dat die drie 2x tegen elkaar zouden judo-en voor het goud. Eerste partij was tegen Tom van Hemert van JCR Gosh uit Rotterdam. Jim liet door deze 3 jaar oudere judoka de kaas echter niet van zijn brood eten en gaf veel verzet. Hij wist zelfs tot 3x toe een door Tom ingezette heupworp (Uchi Mata) over te nemen en door te sturen. Voor 2 kreeg hij een yuko en voor 1 een wasa-ari. Zo ging de winst naar Jim (!)

Hierna was Dylan van Zanten, een oude bekende van Delta Sport uit Spijkenisse, zijn tegenstander. Na 4 minuten spanning, worpen en grondgevechten ging ook hier de winst naar Jim. Dylan moest hierna tegen Tom en blesseerde hierbij lelijk zijn schouder en moest opgeven.

Tom dus voor de tweede maal tegen Jim. Bij verlies van Jim zouden ze elkaar dan nogmaals treffen in een finale. De partij begon en Jim straalde uit dat hij niet van plan was om het zover te laten komen. Binnen 10 seconden kwamen ze al in een grondgevecht terecht en belandde Tom in een sankaku houdgreep van Jim. Tom probeerde van alles maar wist er niet meer uit te komen. Na 25 seconden was het dus ippon voor Jim, die hier naast het goud weer een hele ervaring rijker was.

foto: Peter van der Steen

Back